Rólunk

Éghajlatváltozás közérthetően

Küldetés

Az éghajlatváltozás, a globális éghajlati válság korunk egyik, ha nem legnagyobb kihívása és veszélye. Nincs olyan területe a jelenleg ismert civilizációnknak, amire ne lenne már most, vagy akár a jövőben hatással. Az energiaellátásunktól kezdve az élelmiszer-biztonságon át a globális migrációig mindenre és mindenhol hatással van. A globális klímaválság nem ismer határokat és falakat, a világ összes országában érvényesül. Egyes országokban ez már élet-halál kérdése, máshol még csupán fokozódó kellemetlenség. A felelősségünk „közös, de megkülönböztetett”, és mindenkitől osztatlan cselekvést követel.

Kiváló tudósok már legalább száz éve foglalkoznak az éghajlatváltozás jelenségével. Legkésőbb 1988, az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületetének (IPCC) létrehozása, és 1992, az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményének (UNFCCC) elfogadása után a világ intézményesített szinten is elkezdett foglalkozni a kérdéssel.

Korábban is volt már éghajlatváltozás bolygónkon, akkor miért különleges a mostani éghajlati válság? A jelenlegi folyamatokat – a tudományos világ elsöprő többségének tudományos bizonyítékokon alapuló egyetértése szerint – az emberi tevékenységből fakadó üvegházhatású-gázkibocsátás okozza. Ennek valahol még akár örülhetnénk is, hisz ha belőlünk fakad a probléma, akkor megoldást is tudunk rá adni.

Tudományos bizonyítékok sokasága ellenére a társadalom egy részének továbbra sem elfogadhatóak ezek a magyarázatok korunk globális éghajlati válságára. Ezzel elfedik a helyzet súlyosságát, felmentik az egyént és a közösséget a cselekvés terhe alól. Ma már tudjuk, hogy a cselekvés hiánya sokkal veszélyesebb, drágább, mint a cselekvés, és semmilyen szinten nem kifizetődő.

A Holnapelőtt célja, hogy közérthetően, közvetlenül, hitelesen, tudományos alapokon állva, kritikusan és rendszerben gondolkodva mutassa be a jelenlegi éghajlatváltozás okait, cáfolja meg az ehhez kapcsolódó hamis mítoszokat, és mutassa meg, hogy a tudomány jelenlegi állása szerint melyek azok a beavatkozási pontok, ahol az egyén és a közösség aktív cselekvéssel tehet a globális éghajlati válság ellen.

Mindannyian tehetünk a jelenlegi éghajlatváltozásról, és mindannyian tehetünk ellene. A klímatehetetlenség, az „én túl kicsi vagyok, hogy bármit tenni tudjak” hozzáállása helyett egy, a problémával tisztában levő, azt komolyan vevő, cselekvő egyénekből álló társadalom elérése a cél. Az egyéni felelősségvállaláson túl szükség van a legközelebbi kézzelfogható és elérhető szint aktivizálására is, legyen az a család, a baráti kör, az iskola, az egyetem, a sportkör vagy a munkahely. Politikai döntések nélkül megoldhatatlan a jelenlegi globális klímaválság, azonban az előző szintek aktivizálása nélkül valószínűtlennek tűnik, hogy a politika meghozza azokat a döntéseket, amiket meg kell hoznia.

Ezen az úton járni nehéz és fáradtságos, azonban úgy érezzük, hogy túl sok mindent veszíthetünk ahhoz, hogy máshogy cselekedjünk. A közöny vagy a kétségbeesés elleni legjobb fegyver a tudás, ha tudjuk mi történik, miért történik, és mi mit tehetünk ellene. Ebben szeretnénk segítséget nyújtani ma, hogy holnap ne legyen már túl késő.

Kik vagyunk?

A Holnapelőtt állandó csapata négy főből áll.

  • Dr. Lehoczky Annamária, meteorológus, éghajlatkutató (PhD), környezeti szakújságíró
  • Dr. Pieczka Ildikó, meteorológus, a földtudományok doktora (PhD), az Eötvös Loránd Tudományegyetem Meteorológiai Tanszékének adjunktusa
  • Szabó Amanda Imola, meteorológus, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Környezettudományi Doktori Iskolájának doktorandusza
  • Dr. Vigh Péter, projektmenedzser, egykori LIFE éghajlat-politikai tanácsadó, az irodalom- és kultúratudományok doktora (PhD)

Munkánkat szakmai tanácsadó testület segíti, melynek tagjai az éghajlatkutatás és más tudományágak elismert és jeles képviselői. Az ő munkájuknak köszönhetően tudunk ma többet az éghajlatváltozás jelenségéről, és annak az élet legkülönbözőbb területein érvényesülő hatásairól, legyenek azok egészségügyi, jogi, társadalmi vagy közgazdasági szempontból fontosak.

A tagok felkérésre folyamatban van, a résztvevők listáját itt fogjuk közzétenni.

Az oldal működését számtalan vendégszerző és önkéntes segíti, teszi teljessé, akiknek nem lehetünk eléggé hálásak. Ezúton is köszönjük nekik az áldozatos munkájukat.

A holnapelott.hu az Európai Klíma Alapítvány támogatásával, a The Explorer Society Alapítvány felügyelete alatt működik.